Przenieśliśmy Twój marketplace na nowe konto platformy Stripe? Wypłaty dla sprzedawców przestaną działać, dopóki każdy sprzedawca nie połączy ponownie swojego konta Stripe w ramach nowej platformy, a częste nieporozumienie na ekranie ustawień WC Vendors Stripe Connect jest zazwyczaj powodem, dla którego ponowne połączenie zawodzi za pierwszym razem. Oto jak zaktualizować swoje ustawienia, poprawnie ustawić adres URI przekierowania w Stripe i ponownie połączyć każdego sprzedawcę.
Zanim zaczniesz
Każdy sprzedawca musi ponownie połączyć swoje konto Stripe po tej zmianie. Jako administrator marketplace, nie możesz tego zrobić w ich imieniu: każdy sprzedawca łączy swoje własne konto Standard Stripe, a nie takie, które kontrolujesz. Poinformuj sprzedawców z wyprzedzeniem, że ich wypłaty pozostaną wstrzymane, dopóki nie zalogują się i nie połączą ponownie.
Jeśli konfigurujesz WC Vendors Stripe Connect na tej stronie po raz pierwszy, zamiast przenosić istniejącą konfigurację na nowe konto platformy, użyj zamiast tego Pierwsze kroki z WC Vendors Stripe Connect.
Zanim zaczniesz, upewnij się, że masz:
- Twój klucz Publishable, klucz Secret i Client ID z nowego konta platformy Stripe (oraz wersje testowe każdego z nich, jeśli używasz trybu testowego)
- Sposób na utworzenie nowego punktu końcowego webhook w nowym koncie platformy Stripe
- Dostęp administracyjny do WooCommerce > Ustawienia > Płatności > Stripe Connect
Zaktualizuj swoje klucze i webhook w ustawieniach WC Vendors
- Przejdź do WooCommerce > Ustawienia > Płatności > Stripe Connect.
- Wklej klucz Publishable, klucz Secret i Client ID swojego nowego konta platformy w odpowiednich polach. Jeśli używasz trybu testowego, zamiast tego zaktualizuj Test Publishable Key, Test Secret Key i Test Client ID.

- Na swoim nowym koncie platformy Stripe dodaj nowy punkt końcowy webhook, używając adresu URL wyświetlanego obok Webhook Signing Secret na tym ekranie.
- Skopiuj sekret podpisu webhook, który poda Ci Stripe dla tego punktu końcowego, i wklej go w pole Webhook Signing Secret.
- Kliknij Zapisz zmiany.
Poprawnie ustaw stronę przekierowania Connect w Stripe
To jest krok, który sprawia ludziom kłopoty. Ekran ustawień pokazuje dwa różne adresy URL: jeden dla Twojego webhooka i jeden dla strony, na którą trafiają sprzedawcy po połączeniu. Łatwo jest pobrać niewłaściwy podczas konfigurowania nowego konta platformy.
- Na tym samym ekranie ustawień Stripe Connect znajdź listę rozwijaną Connect redirect page i wybierz stronę, na którą chcesz, aby sprzedawcy trafiali po połączeniu.

- Skopiuj permalink wyświetlany pod listą rozwijaną. Nie używaj ponownie adresu URL punktu końcowego webhook z poprzedniego kroku.
- W ustawieniach Connect swojego nowego konta platformy Stripe wklej ten permalink do pola adresu URI przekierowania.
- Zapisz zmiany w Stripe.
Pole przekierowania połączenia daje Ci stały link, a nie adres URL, który wpisujesz ręcznie. Jakakolwiek wartość wyświetlana pod listą rozwijaną jest dokładnie tym, co należy umieścić w ustawieniu identyfikatora URI przekierowania Stripe. Adres URL punktu końcowego webhook z poprzedniego kroku to osobne ustawienie do osobnego celu, a wklejenie go w pole identyfikatora URI przekierowania powoduje, że sprzedawcy widzą błąd „nieznane źródło” podczas próby połączenia.
Spraw, aby każdy sprzedawca rozłączył się i połączył ponownie
Gdy Twoje ustawienia i identyfikator URI przekierowania będą poprawne, każdy sprzedawca musi połączyć się ponownie ze swojego pulpitu.
- Poproś każdego sprzedawcę, aby zalogował się i przeszedł do Ustawienia > Wypłaty na swoim pulpicie sprzedawcy.
- Ustaw Metoda wypłaty prowizji na Stripe Connect i kliknij Zapisz zmiany, jeśli nie jest już tak ustawiona.

- Jeśli sprzedawca nadal pokazuje Jesteś połączony ze Stripe, najpierw poproś go o kliknięcie Rozłącz konto Stripe.
- Poproś ich o kliknięcie Połącz ze Stripe i dokończenie autoryzacji na stronie Stripe.
Rozłączenie najpierw jest konieczne, nawet jeśli konto sprzedawcy było już połączone w ramach Twojego starego konta platformy. WC Vendors decyduje, czy pokazać przycisk połączenia, na podstawie tego, czy ma już zapisane dane uwierzytelniające Stripe dla tego sprzedawcy, a nie czy te dane uwierzytelniające nadal działają w ramach bieżącego konta platformy. Ponowne połączenie nadpisuje stare, zapisane dane uwierzytelniające nowymi, więc nic nie trzeba później sprzątać.
Rozwiązywanie problemów
Sprzedawcy widzą „Nie można przetworzyć żądania, ponieważ pochodzi ono z nieznanego źródła”.
Dzieje się tak, gdy identyfikator URI przekierowania zarejestrowany w Stripe wskazuje na adres URL punktu końcowego webhook zamiast na stały link strony przekierowania połączenia. Napraw to, wykonując powyższe kroki: wklej dokładny stały link pokazany pod Strona przekierowania połączenia do Stripe, a nie adres URL punktu końcowego webhook.
Rozłączenie konta sprzedawcy kończy się błędem ze Stripe.
Jeśli rozłączenie się nie powiedzie, WC Vendors wyświetli błąd ze Stripe wraz z linkiem Wymuś rozłączenie?. Kliknięcie go usuwa lokalnie zapisane połączenie Stripe sprzedawcy, nie czekając na potwierdzenie rozłączenia konta przez Stripe, dzięki czemu sprzedawca może od razu połączyć się ponownie.
Sprzedawca nadal jest wyświetlany jako połączony, ale jego wypłaty kończą się niepowodzeniem.
Zwykle oznacza to, że jego stare dane uwierzytelniające są nadal przechowywane lokalnie, mimo że nie działają już w ramach nowego konta platformy. Poproś sprzedawcę o rozłączenie (używając Wymuś rozłączenie?, jeśli zwykłe rozłączenie się nie powiedzie) i ponowne połączenie w ramach nowego konta platformy.
Jeśli sprzedawca nigdy nie był w stanie się połączyć, zamiast utraty działającego połączenia po tym ruchu, zobacz zamiast tego Sprzedawcy nie mogą się połączyć.
Często zadawane pytania
Czy sprzedawcy tracą historię wypłat po ponownym połączeniu?
Nie. Ponowne połączenie zastępuje jedynie zapisane dane połączenia Stripe, takie jak identyfikator konta i tokeny dostępu. Nie dotyczy to prowizji ani zapisów zamówień, więc historia wypłat sprzedawcy pozostaje nienaruszona.
Czy mogę ponownie połączyć konta sprzedawców bez żadnych działań z ich strony?
Nie. Każdy sprzedawca autoryzuje swoje własne standardowe konto Stripe za pośrednictwem własnego przepływu połączenia Stripe, więc tylko ten sprzedawca może je ponownie połączyć. Administrator rynku nie ma możliwości zrobienia tego w imieniu sprzedawcy.
Co dzieje się z zamówieniami złożonymi przed przeniesieniem?
Zamówienia i opłaty, które zostały już zrealizowane na starym koncie platformy, nie są naruszone. Zamówienia złożone po przeniesieniu, zanim sprzedawca ponownie połączy konto, są tymi zagrożonymi, ponieważ proces płatności nadal opiera się na zapisanych danych połączenia Stripe tego sprzedawcy.
Potrzebujesz pomocy?
- Użytkownicy premium: Otwórz zgłoszenie wsparcia
- Użytkownicy darmowi: Odwiedź nasze forum społecznościowe